Organisatie van schoolkamp

Budgetbepaling:
Elk schoolkamp heeft een budget. Hier lees je hoe je hier slim mee om kunt gaan en zelfs kosten kunt besparen. Deze pagina is erg handig voor een beginnende leerkracht die een schoolkamp mag gaan organiseren. Veel scholen werken al jaren met een eigen draai- of handboek.

Vanuit de school of organisatie wordt vast en zeker een bedrag gesteld waarmee je het schoolkamp zal moeten regelen. Meestal bestaat dit uit de bijdrage van de ouders plus een eventuele aanvulling van de school of organisatie. Wanneer je weet wat het budget is kun je een begroting gaan opstellen.

De ideale schoolkamplocatie al gevonden? Misschien ga je al jaren naar dezelfde locatie en biedt deze plek alles wat je zoekt. Misschien ben je op zoek naar een nieuwe locatie? Wij werken samen met 2 goede en grote locaties in Gelderland. Locatie Beekbergen en locatie Braamt.

De juiste schoolkamplocatie kiezen:
Met Exito B.V. in Beekbergen en Markant Outdoor in Braamt werken wij samen om jullie schoolkamp tot in de puntjes te verzorgen. Uiteraard zitten er verschillen in de locaties maar wanneer je even de tijd neemt om beide locaties goed te bekijken dan kun je hierin een geschikte keuze maken. Uiteraard kunnen wij hierbij helpen.

Keuzehulp voor jullie ideale schoolkamp locatie:
Afstand tot school/organisatie (binnen een straal van 35 km. is te fietsen, daarbuiten is auto- of busvervoer aan te raden)
Bereikbaarheid (is de locatie makkelijk te bereiken? Ook met de fiets of bijvoorbeeld met het openbaar vervoer?)
Type accommodatie
Verzorgd verblijf of dienen we zelf te koken
Keuken aanwezig
Koelkast aanwezig
Kampleidingsruimte
Binnenruimte (kun je bij slecht weer ook binnen terecht?)
Buitenruimte (is er voldoende speelruimte en zitten andere groepen je niet in de weg?)
Sanitair (zijn er genoeg douches en toiletten voor de groepsgrootte?)

Een schoolkamp thema bedenken:
Vaak hebben schoolkampen al vanzelf een thema. Denk hierbij aan “kennismaking” aan het begin van een schooljaar of “afscheid” bij een eindschoolkamp van de basisschool. Toch kun je naast deze standaard thema’s veel baat hebben bij een verder uitgedacht thema.

Voordelen van een compleet uitgedacht thema:
De groep kan beter naar het schoolkamp toeleven
Je kunt op school middels themalessen aandacht aan het onderwerp/thema besteden
Je krijgt het hele team makkelijker in de sfeer van het schoolkamp
Het schoolkamp kan al beginnen voordat je daadwerkelijk op de schoolkamp locatie bent

Zoals je ziet kun je alle kanten op. Kies een geschikt thema uit en begin! Wanneer je met het schoolkampteam gaat brainstormen zul je merken dat je werkelijk alles in het thema kunt gieten. Zeker weten dat daar gave dingen uit voortkomen die nog nooit eerder op schoolkamp zijn gedaan. Voorbeeld thema’s die veel gekozen worden zijn: Jungle, Romeinen, Natuur, Robin Hood, Pippi Langkous etc.

Tips en trucks:
De meeste spullen heb je vaak al in huis, soms zonder dat je het zelf weet. Maak van te voren een lijst met benodigdheden zodat je op tijd kunt beginnen met het verzamelen van alle spullen.

Wanneer je naar een schoolkamp locatie gaat waar alles al geregeld is (maaltijden en activiteiten) heb je vanzelfsprekend minder nodig.

Wat allemaal mee te nemen:
Boodschappen (voor het dagelijkse eten en onderhoud afhankelijk van de locatie)
Sport- en spelmateriaal (afhankelijk van de locatie)
Paklijst met wat de leerlingen minimaal zelf dienen mee te nemen

Boodschappen:
Bedenk goed wat je aan boodschappen wilt gaan doen en hoe je deze op de locatie laat komen. Spreek goed af wie de boodschappen doet en waar ze worden ingekocht.
Het werkt het makkelijkst als je al je boodschappen van te voren hebt gedaan. Zo zorg je ervoor dat je tijdens het schoolkamp niet weg hoeft. Laat de boodschappen tegelijk met de groep vervoeren of zorg je dat de boodschappen vooruit worden gebracht?

Deze boodschappen mag je zeker niet vergeten:
Drinken (voor tijdens het hele schoolkamp! Limonade werkt erg makkelijk, frisdrank kun je als afwisseling voor in de avonduren gebruiken, afhankelijk van de locatie)
Ingrediënten voor de warme maaltijden (moet je zelf koken of wordt dit verzorgd?)
Brood en beleg voor het ontbijt en de lunch (afhankelijk van de locatie)
Snoepjes/koekjes (wanneer je voldoende inslaat en dit van te voren meedeelt hoeven de kinderen zelf niks mee te slepen. Dit voorkomt dat het ene kind bergen snoep meeneemt en een ander kind niks heeft)
Chips (voor tijdens de bonte avond of andere gezellige momenten)
Koffie en thee (afhankelijk van de locatie)
Wc-papier (ook als er op de locatie wc-papier aanwezig is blijft het handig extra mee te nemen voor onderweg en tijdens de activiteiten)
Wanneer je iemand vooruit laat reizen kan deze persoon alvast de boodschappen uitpakken en bijvoorbeeld een glaasje drinken voor iedereen klaarzetten. Zo zorg je voor een warme ontvangst van de groep.

Sport- en spelmateriaal: (afhankelijk van de locatie, inhuur is namelijk mogelijk)
Materiaal die je zeker niet mag vergeten voor je schoolkamp zijn spullen om lekker te kunnen sporten, spelen en knutselen denk hierbij aan een voetbal, gezelschapsspelletjes etc). Voorbeelden van materialen die ingehuurd kunnen worden zijn: Handboogschieten, skilattenrace, megatangram, lopende A, wereldbal, skippyballen, waterdraagspel, brugbouwen, katapult en nog vele andere mogelijkheden.

Wat kun je sowieso meenemen naar je schoolkamp:
Knutselmateriaal (stiften, potloden, gekleurd papier, grote kartonnen vellen, lijm, plakband, punaises, etc.)

Paklijst met wat de leerlingen minimaal zelf dienen mee te nemen:
Luchtbed, stretcher of matje
Tent (afhankelijk van de locatie)
Medicijnen
Afwasborstel/sponsje
Toiletspullen
Mok, bord en bestek

Eten en drinken: (afhankelijk van de locatie)
Je kunt bij kleinere groepen de maaltijden wellicht zelf gaan verzorgen. Je kunt er ook voor kiezen een combinatie te maken tussen zelf koken en uitbesteden.

Corvee:
Afhankelijk van je verblijfsvorm heb je best wat werk te verrichten om te kunnen eten. Veel groepen kiezen er voor om met corveediensten te werken. De kinderen zullen dan zelf de tafel moeten dekken, afruimen en eventueel afwassen.

Mocht je met corveediensten gaan werken deel de groep dan bij aanvang in verschillende ‘werkploegen’ in. Op deze manier verdeel je het werk en hoeft niet iedereen tegelijkertijd aan het werk. Probeer om de ochtend-, middag- en avonddiensten eerlijk te verdelen (’s avonds afwassen is natuurlijk veel meer werk dan ’s ochtends).

Mocht je zelf voor de maaltijden zorgen dan werkt het makkelijk als je dat met een vast kookteam doet (er zijn altijd ouders of leraren die dit leuk vinden of als een mooie uitdaging zien). Minder snel, maar wel heel leuk is het om de kinderen ook te laten helpen met koken. Net als bij de corveediensten kun je hier een schema voor maken of je kunt vragen welke kinderen dit leuk vinden om te doen en alleen hen indelen.

Belangrijke zaken om aan te denken voor het eten:
Eet zo gevarieerd mogelijk
Zorg ook voor wat fruit tussendoor
Drink voldoende

Vervoer:
Afhankelijk van je budget en de gekozen locatie kun je bepalen hoe je de groep gaat (laten) vervoeren.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor vervoer:
Fiets (voordeel: goedkoop, nadeel: onzekere factor door fietspech, veiligheid op de weg en heeft iedereen wel een (goede) fiets?)
Touringcar (voordeel: makkelijk, brengt je zo op de plek van bestemming, nadeel: hoge kostenpost)
Openbaar vervoer (voordeel: de reis op zichzelf is al een leuke activiteit, nadeel: je komt niet altijd exact op de plek van bestemming)
Eigen vervoer (voordeel: relatief lage kosten, nadeel: veiligheidsaspect en verminderd overzicht)

Verzamelen in de klas:
Zorg dat de kinderen hun bagage eerst op een afgesproken plek afleveren. De mensen die helpen met inpakken kunnen alle tassen dan inladen. Je kunt de tassen in de aparte auto’s/busjes inladen of alvast in de touringcar zetten.

De kinderen kunnen nu nog eerst verzamelen in een klaslokaal. Zorg dat alleen de kinderen en het schoolkampteam in het lokaal aanwezig zijn en neem nog even de dag door. Daarbij bespreek je ook de laatste afspraken. Denk hierbij aan: fiets- of bus afspraken (hoe te gedragen), lunch afspraken, wat te doen als we aankomen en hoe we omgaan met elkaar en bijvoorbeeld met andere groepen op de locatie. Met de ouders die mee gaan kunnen eventueel ook nog afspraken worden gemaakt.

Naar de bus(sen):
Wanneer je met meerdere groepen op schoolkamp gaat, zorg er dan voor dat je per groep de bus in gaat en niet met alle groepen tegelijk. Het instappen is vaak een grote enthousiaste bende, het schoolkamp gaat immers nu echt beginnen. Wanneer je de bus in gaat kunnen alle leerlingen afscheid nemen van hun ouders. Let er op dat het afscheidsmoment voor sommige kinderen best heftig kan zijn. Vaak komen op dit moment de eerste signalen van heimwee naar boven. Zorg dat je de busindeling van te voren klaar hebt en dubbelcheck of iedereen er is en in de juiste bus zit.

Tip:
Schoolkampen denkt graag met je mee en kan gratis een inschrijfformulier opzetten die online komt te staan zodat de leerlingen (of ouders) zich zelfstandig kunnen inschrijven. Wel zo handig! Daarnaast maken wij gratis een Facebook pagina aan om de leerlingen nog verder te informeren over het schoolkampnieuws en updates! Foto- en video registratie is eventueel ook mogelijk.

Heel veel plezier met de verdere organisatie van jullie schoolkamp.

Team Schoolkampen.org